Hoe kan je gemeenten vergelijken?

Ga naar 'Cijfers en grafieken' en klik op de afbeelding om aan de slag te gaan. Of bekijk eerst de demo onderaan deze pagina.

Kies linksonder voor ‘Vergelijk tussen gemeenten’.

Een vergelijking aanmaken verloopt in drie stappen:

  1. Stel een vergelijkingsgroep samen. Je selecteert 1 jaar en 1 startgemeente en vervolgens een criterium en afwijkpercentage waaraan gemeenten in de vergelijkingsgroep moeten voldoen.
  2. Bekijk de gemeenten in de vergelijkingsgroep die werd samengesteld in stap 1.
  3. Kies het vergelijkingsitem waarop je de geselecteerde startgemeente wil vergelijken met de vergelijkingsgroep uit stap 2.

Als je deze stappen hebt doorlopen, verschijnt de vergelijking. Je kan kiezen tussen het gemiddelde, de mediaan of het totaal van de waarde van zowel de startgemeente als de vergelijkingsgroep. Je kan de vergelijking bekijken als grafiek, als cijfertabel of op kaart.


Een voorbeeld:

Een gebruiker uit Aalst wil weten hoeveel bezoeken de hoofdbibliotheek had in 2014, in Aalst en in de gemeenten die 25% meer of minder inwoners dan Aalst hebben. De gebruiker maakt daarvoor volgende selecties:

  • Selecteer 1 jaar: 2014
  • Selecteer 1 gemeente: Aalst
  • Selecteer criterium: inwonertal bib
  • Stel het afwijkpercentage in: 25%

Na deze selecties worden de gemeenten in de vergelijkingsgroep getoond: deze gemeenten hebben tot 25% meer of minder inwoners dan Aalst.

Tot slot selecteert de gebruiker nog het vergelijkingsitem: aantal bezoeken hoofdbibliotheek.

De grafiek toont het aantal bezoeken in 2014 in de hoofdbibliotheek van Aalst en in de vergelijkingsgroep (het gemiddelde, de mediaan of het totaal van de bezoeken in de hoofdbibliotheken van de gemeenten die tot 25% meer of minder inwoners hebben dan Aalst).

Bekijk hoe dit werkt aan de hand van een demo