Lancering checkmarket bevraging bibliotheken

  • 19 april 2021

De checkmarket bevraging voor de registratie van de (leen)data over de bibliotheekwerking voor werkjaar 2020 werd uitgestuurd naar de betreffende bibliotheken. Vergeet zeker niet je Spam folder te checken als je niets zou ontvangen hebben.

Waarom deze bevraging?

Het bezorgen van deze gegevens is verplicht als jouw bibliotheek aanspraak wil kunnen maken op de centrale betaling van de leenrechtvergoeding door de Vlaamse Gemeenschap. Daarnaast worden er ook data opgevraagd rond het aantal leners in kader van de Lokale Vrijetijdsmonitor. Deze data dienen als testdata voor het op punt stellen van het rapporteringsplatform n.a.v. de volgende ronde van de Lokale Vrijetijdsmonitor in 2022 en zullen dus niet ontsloten worden. Met de stopzetting van BIOS3 en in afwachting van de volledig voltooide migratie van alle bibliotheken naar het Eéngemaakte Bibliotheeksysteem, verzamelen we tijdelijk een beperkte dataset over de bibliotheekwerking via deze beknopte checkmarket bevraging.

Wie ontvangt deze bevraging?

  • Bibliotheken die niet op een PBS of (nog) niet op het EBS aangesloten zijn

  • Bibliotheken die tijdens het werkjaar 2020 migreerden van een PBS naar het EBS. Deze bibliotheken moeten hun werkingsdata van het PBS nog samenvoegen met die uit het EBS om de gevraagde cijfers in deze bevraging te kunnen registreren. Instructies hiervoor vind je hier

Dat wil dus zeggen dat het Department CJM de data rechtstreeks van Cultuurconnect ontvangt voor bibliotheken die het volledig werkjaar 2020 aangesloten waren op het EBS of een PBS en zij deze bevraging NIET moeten invullen. Dat wil dus ook zeggen: hoe meer bibliotheken stelselmatig een volledig werkjaar aangesloten zijn op het EBS, hoe minder bibliotheken deze bevraging jaarlijks zullen moeten invullen.

Een lijst van de aangeschreven bibliotheken vind je in dit excel bestand: xlsx bestandAangeschreven bibliotheken & ingediende data.xlsx (24 kB) Alle aangeschreven bibliotheken hebben de gevraagde data ondertussen ingestuurd.

Wat wordt er bevraagd?

  • beperkte informatie over jou als respondent zodat we eventueel contact kunnen opnemen ingeval van vragen

  • negen vragen aangaande data over jouw bibliotheekwerking van het volledige werkjaar 2020.

Belangrijke praktische tips

  • Het is niet mogelijk om de bevraging over verschillende tijdstippen in te vullen. Let dus op, als je de bevraging verlaat voor je ze helemaal afgerond en bevestigd hebt, gaan je geregistreerde gegevens verloren. Om dit te faciliteren stellen we een Excel versie van de bevraging ter beschikking zodat de data makkelijk vooraf kunnen verzameld worden en registratie vervolgens in de bevraging zelf slechts enkele minuten tijd vergt: xlsx bestandExcel export checkmarket bevraging.xlsx (24 kB)

  • Let op, er worden in deze bevraging geen totalen berekend zoals in BIOS3 het geval was. Tel daarom zelf de totalen zeker goed na bij wijze van controle! Definities van de verschillende bevraagde concepten zijn dezelfde gebleven als in BIOS3 om continuïteit en historische reeksen zoveel mogelijk te verzekeren.

  • Hou er ook rekening mee dat je cellen niet leeg kan laten om te kunnen bevestigen. Als je iets niet aanbiedt registreer je dus een nul.

Deadline voor registratie

De uiterste datum om deze gegevens in te voeren was 31 mei 2021. Omdat niet alle bibliotheken de uitnodiging voor de bevraging goed ontvangen hebben, wordt de de deadline uitzonderlijk verlengd tot 9 juni 2021 om zo alle betrokken bibliotheken de kans te geven om de data te bezorgen. Na 9 juni wordt de bevraging definitief afgesloten en kunnen er geen data meer geregistreerd worden. Ingeval van vragen, kan je terecht op bibliotheekbeleid@vlaanderen.be.