Reeks 'Bibliotheken in cijfers gevat' neemt het publieksbereik en de collecties van bibliotheken onder de loep

  • 6 februari 2017

 

Meer dan 19 miljoen bezoeken en 1,4 miljoen leners per jaar. Meer vrouwen dan mannen. 16% van de volwassenen tegenover 40% van de jongeren leent materialen in de bibliotheek. En vooral strips en dvd’s zijn populair. Meer cijfers vind je in de reeks ‘Bibliotheken in cijfers gevat’. Eén thema wordt voor de volledige sector uitgelicht op basis van de verzamelde gegevens in Bios. De eerste twee rapporten focussen op publieksbereik en bibliotheekcollecties.

 

Het rapport over het publieksbereik van bibliotheken brengt de cijfers en evoluties over het aantal leners, het aantal groepskaarten en het aantal bibliotheekbezoeken in kaart. In het rapport over bibliotheekcollecties focussen we op de materialen die de bibliotheken in hun bezit hebben, meer specifiek het aantal gedrukte en audiovisuele materialen, het gebruik en het vernieuwingsritme doorheen de tijd.  We geven duiding bij de cijfers en zoeken verklaringen voor opvallende resultaten. Beide publicaties kan je raadplegen via de rubriek 'Publicaties'.

 

In de volgende maanden komen ook de thema’s bibliotheekactiviteiten, infrastructuur en personeel aan bod in de reeks ‘Bibliotheken in cijfers gevat’. Wanneer nieuwe gegevens beschikbaar zijn, worden de reeds verschenen publicaties geactualiseerd zodat trends en ontwikkelingen in de bibliotheeksector blijvend geanalyseerd worden. De rapporten van de reeks ‘Bibliotheken in cijfers gevat’ bouwen verder op de vroegere Bios-themarapporten. In de reeks ‘Cultuurcentra in cijfers gevat’ publiceerden we vorige maand een rapport over het publieksbereik van cultuurcentra. De analyses over het publieksbereik van bibliotheken gecombineerd met deze over het publieksbereik van cultuurcentra, bieden interessant materiaal om het lokaal cultuurbeleid in zijn geheel te analyseren.

 

Nieuw op het kennisportaal is een directe link naar het open data platform, waar de gegevenstabellen met de publieke data van alle bibliotheken en cultuurcentra zijn te raadplegen. Ook de data van de bibliotheken en cultuurcentra die niet langer alle rubrieken invullen in Bios3 en CCinC, kan je in de toekomst hier raadplegen. De gegevens van deze bibliotheken worden niet meer opgenomen in de analyses op het kennisportaal.