Uitfasering BIOS3: doorstroom bibliotheekwebsites & bevraging leenrechtvergoeding

  • 18 februari 2021

Doorstroom bibliotheekwebsites

Zoals gecommuniceerd via dit kennisportaal eind vorig jaar, zal de registratie van contact- en adresgegevens, openingsuren en sluitingsdagen vanaf maart 2021 niet langer via BIOS3 verlopen maar via het Eéngemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) Wise beheerd door Cultuurconnect. Ondertussen is de technische implementatie om deze gegevens te kunnen laten doorstromen van Wise naar de bibliotheekwebsites rond.

Vanaf 18 maart 2021 geven alle bibliotheken contactgegevens, adres, openingsuren en sluitingsdagen niet meer door via BIOS3, maar via Wise.

Let wel:

  • Op 1 maart haalt Cultuurconnect deze gegevens nog een laatste keer uit BIOS3 om op te laden in Wise.

  • Zorg dus dat jouw bibliotheek alle gekende sluitingsdagen voor 2021 uiterlijk tegen 28 februari 2021 invoert in BIOS3. Na 18 maart gebeurt deze aanlevering via Wise.

Zit je al op het eengemaakt bibliotheeksysteem of migreer je in 2021? Dan geef je tijdelijk wijzigingen door aan de service desk van Cultuurconnect. Op termijn kan je dit ook zelf beheren via de kalenderfunctionaliteit in de Wise client, deze ontwikkeling plant Cultuurconnect ten laatste in december 2021 af te ronden.

Zit je nog niet op het ééngemaakt bibliotheeksysteem (bibliotheken uit migratiegolf 7)? Dan geef je wijzigingen door aan de service desk van Cultuurconnect tot je migratie.

Concrete instructies over hoe gegevens door te geven aan de service desk van Cultuurconnect vind je hier op hun website. Denk eraan dat de service desk tijd nodig heeft om de aanpassingen te verwerken, dus geef je wijzigingen minstens één week op voorhand door voor ze moeten ingaan!

Bevraging voor data leenrechtvergoeding

Tussen april en eind mei 2021 zal er een korte bevraging ingevuld moeten worden door die bibliotheken:

  • die bij aanvang van het werkjaar 2020 nog niet volledig gemigreerd waren naar het Eéngemaakt Bibliotheeksysteem (EBS)

  • die (nog) niet aangesloten zijn op het EBS of een PBS

Voor de bibliotheken die vanaf het begin van 2020 volledig aangesloten waren op Wise, ontvangt het departement de nodige data voor de leenrechtvergoeding rechtstreeks van Cultuurconnect.

De exacte datum voor lancering van deze bevraging volgt nog.

Volgende gegevens zullen via deze bevraging moeten aangeleverd worden:

  • Bezit, aanwinsten, uitleningen & verlengingen voor de verschillende types open kast en magazijn materialen

  • Aantal actieve leners (individueel, niet-individueel, per leeftijdscategorie)

Vragen?  

Aarzel zeker niet ons te contacteren mochten jullie vragen of opmerkingen hebben: bios@vlaanderen.be of 02 553 42 10.